Як оформити резерв Оплата і доставка
Укр Рус
  • Ми працюємо: Пн - Пт з 9°° до 18°°
  • Прийом замовлень по телефону: в робочий час сайта
  • Обробка замовлень, оформлених через сайт: в робочий час
Резерв товару
Кількість:
0
До сплати:
0,00
Оформити резерв

Розділи

Прийом замовлень:

Як визначити, що у вашій аптечці зіпсовані ліки?

Не забувайте час від часу переглядати свою домашню аптечку


* Які ліки потрібно викинути з аптечки

* Правила зберігання ліків


Багато хто з нас купує ліки з запасом, у когось вони залишаються після перенесених хвороб - і весь цей «скарб» довго лежить у домашній аптечці. «А раптом знадобиться?» - думаємо ми і не викидаємо навіть ті препарати, строк придатності яких вже закінчився. Але зазвичай протерміновані ліки можуть не лише перестати бути дієвими, а й ще гірше - нашкодити людині.

Які ліки потрібно викинути з аптечки

До речі, навіть досвідчені лікарі не можуть спрогнозувати, якою буде дія на організм препаратів, термін придатності яких сплив. Якщо на упаковці затерті дати або їх взагалі немає на блістері, зверніть увагу на такі ознаки зіпсованих ліків:

  1. Таблетки. Обов'язково викиньте таблетки, що змінили колір, мають якісь нехарактерні вкраплення, розкришилися, потріскалися або розсипаються.
  2. Капсули. У капсули повинна бути міцна оболонка. Якщо це протермінований препарат, капсула буде м'якою або зруйнованою, вони можуть злипатися між собою - такі ліки вживати не можна.
  3. Рідкі препарати (краплі, сиропи тощо). Якщо ви помітили, що рідкі ліки стали мутними, їхній колір чи структура змінилися, є нехарактерний запах, приймати їх не можна. Також якщо в інструкції не вказано про можливий осад, але він є, це ознака зіпсованого препарату.
  4. Супозиторії (свічки). Не користуйтеся супозиторіями, колір чи запах яких змінились, з'явилися тріщини і ліки стали не такими, як були раніше.
  5. Креми, мазі, гелі. Якщо подібні ліки стали неоднорідними (є дрібні «зерна», грудки, рідина) чи мають неприємний запах, не застосовуйте їх.



Правила зберігання ліків

Фармацевти нагадують, що існують певні правила зберігання тих чи інших ліків після відкриття упаковки (незалежно від терміну придатності, вказаного на коробці):

  • таблетки і капсули можуть зберігатися рік після відкриття упаковки;
  • півроку зберігаються рідкі ліки для зовнішнього застосування;
  • мазі та гелі у тубах придатні шість місяців;
  • мазі, креми та гелі у банках зберігають свою ефективність три місяці;
  • три місяці - строк придатності рідких ліків для внутрішнього прийому (сиропи, краплі тощо);
  • термін придатності вушних крапель залежить від діючої речовини (зазвичай це вказано в інструкції) - від одного до шести місяців;
  • очні краплі (мазі), що вже відкриті, ефективні і безпечні лише один місяць;
  • не довше трьох днів зберігаються приготовані лікарські форми (зроблені в аптеці мікстури, відвари, настої тощо). Зіпсованими вважаються подібні засоби, в яких з'явився осад;
  • інсулін, що зберігався у теплі хоча б годину, стане непридатним через місяць;
  • нітрогліцерин, препарат, який використовується при серцевих нападах, що полежав у спеку, вже через день стане непридатним до застосування - а це вкрай небезпечно для людей з серцево-судинними захворюваннями та цукровим діабетом.



Джерело:

www.medcentre.com.ua

Коментарі:

Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті

Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду

Опублікувати коментар