Як оформити резерв Оплата і доставка
Укр Рус
  • Ми працюємо: Пн - Пт з 9°° до 18°°
  • Прийом замовлень по телефону: в робочий час сайта
  • Обробка замовлень, оформлених через сайт: в робочий час
Резерв товару
Кількість:
0
До сплати:
0,00
Оформити резерв

Розділи

Прийом замовлень:

Зупинити блювання у дитини. Психогенні та інші фактори

Зупинити блювання у дитини

Психогенні та інші фактори

Залежно від причини, блювання у дитини може супроводжуватися головним болем, підвищенням температури, болем у животі, нудотою, слабкістю та дратівливістю.

Причини блювання у дитини

Блювота у дитини може з'явитися внаслідок харчовій інтоксикації, що розвивається за попадання в їжу чи воду бактерій. За харчового отруєння у дитини болить живіт , блювання, головний біль, висока температура і діарея. Інші причини блювання у дитини:

  • гастроентерит («шлунковий грип»). Викликається паразитарною, вірусною або бактеріальною інфекцією та супроводжується поганим апетитом, розладом випорожнень, лихоманкою та спазмами в животі;
  • харчова алергія. Одноразове блювання у дитини, яка може супроводжуватися набряком або поколюванням губ, язика та обличчя, настає після вживання продукту-алергену;
  • морська хвороба. Нудота, блювання та запаморочення в дітей віком можуть провокуватися рухом (дітей може закачувати в колясці, маршрутці, машині чи іншому транспорті);
  • апендицит. На апендицит можуть вказувати спазми шлунка та біль у нижньому правому кутку живота, втрата апетиту, блювання та висока температура у дитини.

Блювота у дитини після моря може виникнути в разі ковтання солоної води. Поява блювоти водою у дитини після купання в басейні, річковій або морській воді може вказувати на сухе утоплення (через потрапляння води в ніс або рот відбувається спазм, що блокує дихальні шляхи).

Блювота у дитини старше двох-трьох років може бути наслідком мігрені. Головні болі та блювання починаються ближче до вечора у маленьких дітей і рано-вранці у підлітків.

Блювота у немовляти

Блювота у немовлят може свідчити про стеноз воротаря (стан, за якого м'язи воротаря, що беруть участь у перетравленні їжі, потовщуються, блокуючи потрапляння їжі в тонкий кишечник). Ознаки стенозу воротаря розвиваються протягом п'яти тижнів після народження. У немовляти з'являється блювання «метальними снарядами», під час якого суміш для годування або грудне молоко вилітає з рота на відстань до пів метра. Блювота у немовляти може поступово посилюватися в міру звуження отвору воротаря.

За стенозу воротаря з'являється зневоднення, на яке вказуватиме рідкісне сечовипускання, млявість і плач без сліз. За виявлення зазначених симптомів необхідно негайно звернутися до педіатра.

Причиною блювання у дитини до року може бути гастроезофагеальний рефлюкс (зворотний рух їжі та кислоти зі шлунка в стравохід, а іноді і в рот). Інші причини блювання у немовляти:

  • кишкова непрохідність (анатомічна патологія, що веде до порушення випорожнення кишечника). Блювота молоком у немовляти супроводжується здуттям живота та нездатністю до дефекації;
  • гастроентерит (інфекція травного тракту). У немовлят гастроентерит зазвичай викликають ротавіруси та норовіруси;
  • переїдання. Блювота від переїдання у немовляти може з'явитися, якщо дитину годують надто часто (або їжа потрапляє у шлунок дуже швидко).

Причиною блювання у новонароджених може бути менінгіт (інфекція захисних оболонок, які оточують головний і спинний мозок).

У маленької дитини за менінгіту спостерігаються блювання та постійна сонливість, висока температура, опуклість на маківці (в зоні джерельця).

Також у немовляти можуть виникнути проблеми з пробудженням від сну, незмінний плач і повільність.

У дитини старше двох років менінгіт проявляється блювотою і судомами, сильним головним болем, скутістю м'язів шиї та чутливістю до світла. У дитини з менінгітом можуть бути труднощі з концентрацією уваги, висипання на шкірі та відсутність апетиту і спраги.

Блювоту після годування у грудничка можна переплутати з відрижкою молока (є нормальним явищем). Відмінності блювання від зригування у немовляти:

  • відрижка відбувається одноразово після прийому їжі;
  • у немовляти немає інших симптомів (нудоти, сонливості, болю в животі, діареї та високої температури);
  • блювання білого або світлого кольору (без домішок крові).

Блювота після їжі у немовля також може свідчити про харчову непереносимість суміші для грудного вигодовування. Блювота у немовляти без температури може вказувати на алергію на коров'яче молоко.

Блювота у дитини без температури та проносу

Блювота у немовляти без температури та проносу може з'явитися через закачування в колясці чи транспорті. Інші причини блювання у дитини без температури та проносу:

  • прийом лікарських препаратів до їжі (блювання у дитини вранці натщесерце з'являється через подразнення слизової оболонки шлунка);
  • травма голови. На струс мозку у дитини можуть вказувати сильне блювання, головний біль, втрата свідомості, невиразна мова та затуманений зір.

Багаторазове блювання у дитини може вказувати на потрапляння стороннього тіла в шлунково-кишковий тракт. Виявити сторонній предмет зможе педіатр після огляду та направлення на рентген.

Блювота та температура у дитини

Блювота і температура у дитини зазвичай вказує на інфекційні захворювання (гастроентерит), харчове отруєння чи апендицит. Блювота у дитини з температурою може бути симптомом інших захворювань (менінгіту).

Блювота у дітей іноді виступає неспецифічним симптомом і вказує на ангіну, пневмонію чи інфекцію сечовивідних шляхів. Одноразове блювання і температура у дитини за інфекційних захворювань супроводжуються іншими симптомами (болем у животі, горлі або м'язах, кашлем і частим сечовипусканням).

Блювота та кашель з кров'ю у дитини

Приступоподібний вологий кашель до блювоти може виникнути за застуди чи грипу в дитини. Блювота у дитини супроводжується великою кількістю слизу. Кашель і блювота можуть посилюватися під час сну через просочування та скупчення слизу в дихальних шляхах і шлунку.

До блювоти у дитини може з'являтися сухий кашель. За сильного кашлю з'являється сухість у роті та подразнення горла, що веде до дитячої блювоти.

Блювота з кров'ю у дитини може вказувати на кровотечу в стравоході, дванадцятипалій кишці або шлунку. Інші причини блювоти та кашлю з кров'ю у дитини:

  • гастрит або виразка шлунка (кров з'являється у разі ушкодження виразкою артерії);
  • тяжка гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (через подразнення слизової шлунка кислотою);
  • попадання в шлунково-кишковий тракт гострого предмета, що розірвав стравохід;
  • рак стравоходу чи шлунка.

Блювота з кров'ю у дитини може з'явитися після сильної кровотечі з носа або пошкодження ротової порожнини, за якого дитина проковтнула трохи крові.

Блювота з кров'ю у немовляти та однорічної дитини може з'явитися через дефіцит вітаміну К або харчову алергію на молоко.

Часте блювання з домішками крові у дитини може вказувати на погане згортання крові.

Блювота у дитини вночі

Блювота у дитини вночі може виникнути через шлунковий грип або харчове отруєння. Одноразове блювання у дитини вночі може виникнути через вживання перед сном продукту, до якого є підвищена чутливість.

Нічні блювання у дитини можуть свідчити про кислотний рефлюкс (печія). Блювота у дитини з'являється вночі одночасно, оскільки кислоти та їжа повертаються в стравохід. Викликати печію у дитини можуть жирна та смажена їжа, шоколад, сир, цитрусові та помідори. На кислотний рефлюкс у дитини можуть вказувати біль у вусі та горлі, блювання, неприємний запах з рота, хрипи та кашель.

Причиною блювоти у немовляти також може бути хропіння, яке часто супроводжується апное (тимчасовою відсутністю дихання). За апное часто доводиться дихати через рот, що призводить до сухості у горлі, кашлю та блювоті. У деяких дітей навіть без апное уві сні хропіння може утруднити дихання. Дитина може раптово прокинутися з відчуттям ядухи, що призведе до паніки, кашлю та блювання.

Блювота жовчю у дитини

Зелене або жовте блювання у дитини може вказувати на виділення жовчі (рідини, що виробляється печінкою і знаходиться в жовчному міхурі). За шлункового грипу блювання у дитини може бути жовтого або зеленого кольору, що поступово змінює колір на помаранчевий. Інші причини блювання жовчю у дитини:

грип;

харчове отруєння;

морська хвороба;

інфекція внутрішнього вуха.

Жовте блювання у дитини може бути наслідком прийому лікарських препаратів на голодний шлунок (блювання з'являється через подразнення слизової оболонки шлунка). Якщо діти проходять хіміотерапію, то блювання також може бути жовтого або помаранчевого кольору.

За надлишку газів у шлунку у дитини може виникнути блювання піною. Пінисте блювання після їжі у дитини свідчить про кислотний рефлюкс.

Блювота глистами у дитини з'являється за глистяної інвазії. Крім блювоти, у дитини можуть спостерігатися температура вище за 37, відсутність апетиту, глисти у фекаліях. Якщо у дитини після блювання живіт болить, стає твердим і здається роздутим, потрібно викликати швидку допомогу (симптоми вказують на блокування глистами кишечника).

Психогенне блювання у дитини

Психогенне блювання у дитини може з'являтися перед хвилюючою подією, через стрес або тривогу. Блювота у дитини на нервовому тлі може супроводжуватися прискореним серцебиттям, підвищеною частотою дихання, болем у животі та м'язовою напругою.

Як зупинити блювання у дитини?

Лікувати блювання та пронос у дитини за допомогою безрецептурних лікарських препаратів не можна. Неправильно підібрані ліки можуть призвести до посилення блювання та погіршення загального стану.

За блювання у дитини потрібно відмовитися від годування молочними продуктами чи твердою їжею на кілька годин. Дітям, які перебувають на грудному вигодовуванні, за сильного блювання потрібно давати одну столову ложку розчину електроліту для перорального прийому кожні 15-20 хвилин.

Зупинити блювання у дитини можна за допомогою розведеного водою соку, лимонно-лаймового напою або шматка льоду. Перша допомога за блювання у дитини включає:

  • пиття охолодженої кип'яченої води маленькими ковтками для запобігання зневодненню;
  • відпочинок з піднятою головою. Дитину потрібно покласти на бік для запобігання попаданню блювотних мас у дихальні шляхи.

За блювоти та проносу, викликаних харчовим отруєнням, не потрібно змушувати дитину їсти, якщо немає бажання. Допомога за блювання у дитини під час заколисування може полягати в розсмоктуванні м'ятних льодяників або прийомі антигістамінних препаратів, призначених терапевтом.

Якщо у дитини блювота і нудота, болять ноги або м'язи, слабкість, біль у животі, висока температура та запаморочення, слід звернутися до педіатра. Проконсультуватися з лікарем також необхідно у разі тривалого блювання, причина якого вам невідома.

Як запустити шлунок після блювання у дитини?

Запустити шлунок після блювання у дитини за харчового отруєння можна за допомогою прийому легкої їжі. Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, то після блювання її потрібно годувати частіше, але невеликими порціями.

Дієта після блювання у дитини

Харчування після блювання у дитини повинно включати:

нежирне м'ясо, приготоване без солі та приправ;

пюре чи рис;

некислі фрукти (інжир, банан).

Після блювання слід уникати вживання жирної, смаженої, солоної та кислої їжі, оскільки вона подразнює слизову оболонку шлунка.

Залежно від причини блювання, педіатр може порадити дотримання іншої дієти.

Після блювання у дитини для прискорення відновлення потрібно дотримуватись дієти.

Джерело: https://onclinic.ua/

Коментарі:

Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті

Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду

Опублікувати коментар