Як оформити резерв Оплата і доставка
Укр Рус
  • Ми працюємо: Пн - Пт з 9°° до 18°°
  • Прийом замовлень по телефону: в робочий час сайта
  • Обробка замовлень, оформлених через сайт: в робочий час
Резерв товару
Кількість:
0
До сплати:
0,00
Оформити резерв

Розділи

Прийом замовлень:

Що потрібно знати для лікування розладів психічного здоров’я?

Фармакологічні препарати є одним з інструментів для лікування людини із психічним розладом. Їх призначають для того, щоб відрегулювати біохімічні процеси в мозку та поліпшити стан пацієнта. В багатьох випадках лікування препаратами йде в парі з психотерапією або іншими немедикаментозними методами. Лікування лише препаратами буває недостатньо.

У медіа та міжособистісному спілкуванні циркулює багато міфів щодо ліків. Зокрема, помилкові висновки про те, що препарати викликають залежність, змінюють особистість. Але це міфи. За умови правильного вибору препарату та постійного спостереження лікарем стан пацієнта значно покращується у більшості випадків.

Групи препаратів для лікування психічних захворювань:

* Антидепресанти

* Антипсихотичні засоби

* Стабілізатори настрою

* Транквілізатори

* Психостимулятори



Кожен із них має свою специфіку застовування та принцип дії.

  • Антидепресанти переважно використовуються для терапії великого депресивного розладу, тривожного розладу, обсесивно-компульсивного розладу, розладу особистості, посттравматичного стресового розладу, соматоформного розладу, предменструального дисфоричного розладу.
  • Антипсихотичні засоби призначаються при психотичних розладах в тому числі шизофреніі, біполярному афективному розладі.
  • Стабілізатори настрою лікарі призначають при біполярному розладі, як аугментація лікування при депресивному розладі, при розладах особистості.
  • Транквілізатори застосовуються переважно для корекції тривожного розладу, вегетативних симтомів.
  • Психостимулятори використовуються переважно при розладі дефіциту уваги та гіперактивності.



«Препарати для лікування психічних захворювань, зокрема, антидепресанти та антипсихотики,при першому призначенні курсу лікування допомагають поліпшити стан пацієнта у 60-70% випадків», - зазначає доцент кафедри психіатрії, психотерапії та медичної психології НМАПО ім. П.Л.Шупика, лікар-психіатр Андрій Бондарчук на основі висновків із власної клінічної практики.

Згідно з даними дослідження ефективності та переносимості антидепресантів STAR*D, залежно від етапу призначень антидепресантів, пацієнти з депресією досягали ремісії та поліпшення стану приблизно у 33% випадків після першого етапу, у 50% випадків після другого етапу, у 60% - після третього і 70% - після четвертого за умови неперервної терапії.

Механізм дії препаратів

Згідно з найбільш популярною теорією виникнення депресії, у людей з цим розладом порушена циркуляція серотоніну. Тому більшість ліків від депресії розроблені з метою усунути проблему вивільнення або сприйняття рецепторами серотоніну. Селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС) відносяться до першої лінії призначення при депресії. Ці препарати застосовуються найчастіше, бо є найбільш збалансованими з точки зору ефективності та безпеки.

СІЗЗС сприяють затримці більшої кількості молекул серотоніну у щілині між двома нервовими клітинами, в результаті чого ефект цього нейромедіатора проявляється довше і сильніше.

Також існують препарати, що впливають на захоплення дофаміну, норадреналіну або відразу декількох нейромедіаторів.

Стабілізатори настрою (деякі з них також відносяться до протиепілептичних засобів) допомагають відрегулювати загальну активність нервових клітин, не дозволяють нейронам перезбуджуватися, втрачати ресурс і допомагають їм належно виконувати свої функції.

Антипсихотичні препарати блокують дофамінові рецептори другого типу, надмірна стимуляція яких так чи інакше пов'язана з виникненням психозів та маніакальних станів. Якщо частину з них заблокувати, то маніакальний стан пацієнта може послаблюватися.

Антидепресанти та антипсихотики не викликають залежності

Люди, які приймають антидепресанти, можуть відчувати, що їм стає легше спілкуватися з людьми та більш природно реагувати на несподівані ситуації.Тобто, ці препарати можуть звільнити людину від проявів депресії та тривоги. Але переважно вони не викликають у людини ейфоричний стан. Тільки деякі препарати мають ризик викликати збудження/ейфорію в осіб, які можуть мати схильність до таких підйомів.

Однак препарати для лікування психічних розладів обов'язково повинен призначати лікар. Ви можете купити їх в аптеці тільки за рецептом лікаря.

Викликати залежність можуть транквілізатори. Але їх лікарі призначають максимум на два тижні, щоб така залежність не розвинулася.

Чому не потрібно боятися побічних дій препаратів

Від вживання препаратів для лікування психічних захворювань у багатьох людей спостерігаються побічні реакції. Більшість з них вщухають за кілька тижнів, коли організм людини адаптується до ліків.

А) Побічні реакції від застосування антидепресантів

Найчастішими побічними реакціями від застосування антидепресантів є нудота, головний біль, розлади сну і зниження лібідо.

Обов'язково обговоріть зі своїм лікарем усі побічні реакції.

«Протягом 7-10 днів після початку прийому селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну можуть викликати побічні дії, серед яких найпоширеніші: нудота, головний біль, психоемоційний дискомфорт (надмірне збудження або напруга). Це пов'язано з тим, що між клітинами головного мозку починає циркулювати забагато серотоніну. Він подразнює багато рецепторів. Тож потрібен час, щоб ці рецептори втратили чутливість. За два тижні побічні дії, як правило, минають», - пояснює Андрій Бондарчук.

Також, на думку лікаря, вираженість побічних дій залежить від того, які дози препарату призначаються пацієнтові першопочатково.

«Бажано починати прийом препарату з малої дози, тоді побічні дії будуть не так сильно виражені. Іноді лікар призначає додаткові препарати, наприклад, транквілізатори на адаптаційний період. Для того, щоб пацієнт не боявся побічних реакцій від вживання препарату, лікар повинен детально пояснити механізми виникнення побічних реакцій. Також перші тижні після початку лікування пацієнтові потрібно знаходитися під пильним спостереженням лікаря» - наголошує лікар-психіатр Андрій Бондарчук.

В) Побічні реакції від застосування антипсихотиків

Серед можливий побічних дій антипсихотиків - пригнічення психічної діяльності та когнітивних функцій. Але все залежить від препарату, дози і від того, як конкретна людина переносить ліки.

Наслідки психічних захворювань можуть бути більш згубними та серйозними порівняно з побічними реакціями від препаратів. Також лікар призначає інший препарат, якщо ліки не виявили ефективності у терапії пацієнта або якщо препарат викликає побічні дії несумісні зі звичайним життям.

Чому препарати пригнічують статеву активність?

Поки що в психіатричної науки немає однозначної відповіді на питання, чому антидепресанти пригнічують статеву активність. Науковці досі досліджують декілька механізмів цього явища. Але такий ефект трапляється у 70-80% випадків. У зв'язку з прийомом антидепресантів в людини може зменшуватись приплив крові до статевих органів під час збудження. Також у людей, які приймають ці препарати, може спостерігатися зниження статевого потягу. У чоловіків та жінок часто трапляється затримка оргазму. Ці побічні дії зазвичай повністю минають після закінченні прийому антидепресанту.

Чи може змінюватися вага від прийому препарату?

Є антидепресанти, що можуть викликати підвищення або зниження ваги. А є такі, які майже зовсім не провокують коливання ваги.

При прийомі деяких антипсихотиків вага також може збільшуватися.

Як препарати впливають на сон

Сон - це важлива складова хорошого психічного здоров'я. Деякі препарати для лікування пацієнтів з психічними захворюваннями мають снодійну дію, а деякі можуть погіршувати сон. Лікар призначає препарат враховуючи те, як людина спить. Наприклад, антидепресант зі снодійною дією призначається людині, що переживає проблеми зі сном. Якщо людина спить забагато, то лікар вибирає ліки з психостимулюючою дією.

Якщо пацієнт переживає труднощі зі сном у зв'язку з прийомом препарату, лікар призначає додаткові ліки, які усувають цю проблему.

Чи безпечні препарати для лікування психічних захворювань при вагітності?

Вагітним жінкам психотропні препарати призначаються з великою обережністю, бо не побічні дії не всіх препаратів достатньо вивчені, тож не завжди відомо, як приймання ліків матір'ю вплине на майбутню дитину. Про це детальніше можна прочитати у презентації Андрія Бондарчука. Однак лікарі призначають ці препарати, якщо у вагітної важкий клінічний стан.

Фахівці ретельно зважують ризики прийому того чи іншого препарату під час вагітності та керуються ризиками для психічного здоров'я майбутньої матері. Адже вагітність є періодом підвищеної небезпеки рецидиву психічного захворювання або прояву хвороби.

У яких ситуаціях препарати призначають дітям?

В першу чергу дітям рекомендовані інтерперсональна, когнітивно-поведінкова та сімейна терапія, але в окремих випадках призначаються антидепресанти. Згідно з протоколом Nice, дітям ліки призначаються при депресіях, якщо інші заходи психологічної корекції не полегшують страждання дитини.

Що таке "синдром відміни"

Пауза у прийомі препарату викликає стрес для організму. Якщо людина забуде прийняти препарат в якийсь із днів, то вона також може відчути дискомфорт пов'язаний з відміною, іноді він може виглядати як симптоми грипу. Тому бажано приймати препарати постійно і не забувати про це.

Різке припинення застосування селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну у пацієнтів може призводити до розвитку симптомів відміни, прояви яких помітні ще кілька тижнів після відміни препаратів. Така реакція організму пов'язана з тим, що мозкові людини треба певний час, аби перелаштуватися. Відміна препаратів потребує повільного зменшення дози.

Протягом якого періоду потрібно приймати ліки?

Мета лікування психічних розладів - це повернення якості життя пацієнтові та досягнення ним стійкої, якісної ремісії, відсутності симптомів психічного розладу. Тривала ремісія знижує вірогідність повторних епізодів психічного захворювання. Лікар призначає препарати на довший період тим пацієнтам, які попередньо мали багато епізодів погіршення стану.

Перший ефект від лікування антидепресантами з'являється за 2 тижні після початку приймання препаратів. Для деяких людей цей період розтягується на 4-6-8 тижнів. Відчутного результату люди досягають за місяць або кілька місяців. 6 місяців - це мінімальний період прийому антидепресантів.

Про період прийому є перебільшення - перші ефекти можуть бути і в перший-другий тижні, в деяких випадках дійсно потрібні довші періоди очікування ефекту. Досягнення ремісії зазвичай потребує більших строків ніж досягнення ефекту. Про 6 місяців теж перебільшення, 6 місяців скоріше про мінімальні строки які зможе рекомендувати лікар для прийому антидепресанту після досягення ремісії

Мінімальний строк прийому антидепресанту - від півроку. Якщо рано відмінити антидепресант, то є велика вірогідність, щосимптоми можуть повернутися. Це залежить від того, як довго людина страждала та якою була її історія нестабільності.

У сучасних протоколах прийом антипсихотиків та антидепресантів стає все більш тривалим, бо це дозволяє пацієнтам досягти стабільного стану, зокрема, при таких хворобах як: біполярний розлад, шизофренія, рекурентний депресивний розлад.

Коли ви одужаєте від психічного захворювання або увійдете у стан ремісії, препарати можна буде перестати приймати. Найімовірніші, вамтреба буде ще на якийсь час продовжити підтримуюче лікування. Але пам'ятайте, що від ліків треба відходити під наглядом лікаря.

При підготовці матеріалу використанеінтерв'ю з доцентом кафедри психіатрії, психотерапії та медичної психології НМАПО ім. П.Л.Шупика, лікарем-психіатром Андрієм Бондарчуком

[1] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32802-7/fulltext

[2] https://moz.gov.ua/article/health/adrenalin-endorfini-ta-inshi-nejromediatori-scho-ce-i-jak-pracjue


Коментарі:

Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті

Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду

Опублікувати коментар