Як оформити резерв Оплата і доставка
Укр Рус
  • Ми працюємо: Пн - Пт з 9°° до 18°°
  • Прийом замовлень по телефону: в робочий час сайта
  • Обробка замовлень, оформлених через сайт: в робочий час
Резерв товару
Кількість:
0
До сплати:
0,00
Оформити резерв

Розділи

Прийом замовлень:

Нестача і надлишок йоду в організмі людини

З усього необхідного організму різноманіття мікроелементів йод займає одне з найбільш значущих місць. Біогенна роль йоду складна і пов'язана з його участю в багатьох біохімічних процесах, в побудові гормонів, в ферментативних реакціях.

Роль йоду в організмі людини

Незважаючи на малу кількість елемента в організмі людини, життя без йоду неможлива. Основна частина його сконцентрована в щитовидній залозі і в плазмі крові у вигляді сполук з білками. Саме щитовидна залоза відповідає за синтез ряду важливих гормонів.

Роль йоду в організмі тісно пов'язана з його безпосередньою участю в синтезі тироксину і трийодтироніну. Щитовидна залоза адсорбує йод з крові. В її клітинах відбуваються процеси йодування білкових гормоноподібних молекул (йодтиреоглобуліном) і утворюються гормони. Ці речовини беруть участь в регуляції обміну речовин, особливо білкового, в роботі серцево-судинної і нервової системи організму.

Тиреоїдні гормони відповідають за підтримання нормальної температури тіла, стимулюють інтелектуальну і розумову діяльність, підвищують фізичну витривалість.

Крім участі в синтезі гормонів, йод є активним каталізатором процесів окислення в організмі. За його участю відбувається регуляція балансу між надійшла з їжею енергією та її витрачанням.

За участю йоду протікають процеси передачі нервових імпульсів в головному мозку. Доведено його вплив на інтелект і розумові здібності людини. При достатньому надходженні йоду в організм людина швидше розвивається не тільки фізично, а й стає розумнішою і успішніше. Елемент надає заспокійливу дію на нервову систему, знімає стреси, сприяє концентрації уваги і поліпшенню пам'яті.

Дефіцит йоду в організмі людини

При нестачі йоду у людини розвиваються різні патології щитовидної залози. Вона може сильно розростатися, компенсуючи дефіцит мікроелемента розвитком сполучної тканини, приводячи до ендемічного зобу. Гіпотиреоз найчастіше спостерігається в районах, де ґрунти бідні йодом.

Симптоми дефіциту йоду в організмі:

йододефіцитні захворювання (ендемічний зоб, гіпотиреоз);


схильність до повноти, ожиріння;


порушення артеріального тиску;


стомлюваність, млявість, низька працездатність;


депресивні стани, дратівливість, неврози;


головні болі, безсоння;


зниження пам'яті, інтелектуальних і розумових здібностей.



  • Особливо небезпечний дефіцит йоду для маленьких дітей, школярів, вагітних жінок. Діти можуть сильно відставати в рості, розумовому і фізичному розвитку, може розвиватися кретинізм. У вагітних жінок дефіцит йоду призводить до завмирання вагітності, викидня, розвитку аномалій плода.
  • Нестача йоду в організмі через низький рівень його надходження з продуктами харчування - найбільш часта причина розвитку йододефіцитних станів. Багато районів нашої країни (біогеохімічні провінції) характеризуються низьким рівнем елемента в грунті і, як наслідок, низьким вмістом йоду в продуктах харчування.

Надлишок йоду

Надмірне надходження йоду з продуктами харчування неможливо. Підвищений вміст елемента може виникнути при безконтрольному споживання йодовмісних препаратів, при вдиханні парів йоду на виробництві - йодизм.

При надлишку йоду може розвиватися гіпертиреоз. Через високого рівня йоду імунна система змушена синтезувати зайва кількість гормонів, що порушує діяльність всіх систем і органів.

Симптоми надлишку йоду в організмі:

розвиток тиреотоксикозу;


втрата ваги при посиленому споживанні їжі;


тахікардія;


розвиток токсичного зобу;


ураження шкіри у вигляді вугрового висипу, свербежу, дерматиту;


запальні захворювання органів дихання;


токсичне ураження печінки;


болю в м'язах, судоми;


зниження імунітету.



Джерела йоду. в яких продуктах міститься йод?

Найбільше йоду містять:

морська риба, морепродукти (креветки, краби, морська капуста);


субпродукти: печінка, серце;


овочі: шпинат, квасоля, боби, картопля, ревінь, спаржа, капуста, цибуля, морква;


фрукти і ягоди: журавлина, банани, полуниця;


молочні продукти і яйця;


крупи: пшоно, гречка, геркулес;


горіхи;


мед.

Як профілактичний засіб йододефіциту відмінно зарекомендувала себе йодована сіль.


Йодовмісні препарати

Вирішити питання про прийом йодовмісних препаратів може тільки ендокринолог на підставі діагностики гормонального статусу і клінічного аналізу крові. Популярними препаратами при дефіциті йоду є:

Йодомарин;

Йодбаланс;

Йодактів.

Перші два препарати представляють собою лікарські засоби на основі калію йодиду. Йодактів - це біологічно активна добавка, в якій йод являє собою комплекс з молочним білків для кращого засвоєння. Препарат, його дозування, протяжність курсу вибирає ендокринолог, самолікування йодовмісними препаратами неприпустимо.


Вікторія Стоянова, лікар-лаборант

За матеріалами із: https: //healthday.in.ua

Коментарі:

Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті

Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду

Опублікувати коментар