Як оформити резерв Оплата і доставка
Укр Рус
  • Ми працюємо: Пн - Пт з 9°° до 18°°
  • Прийом замовлень по телефону: в робочий час сайта
  • Обробка замовлень, оформлених через сайт: в робочий час
Резерв товару
Кількість:
0
До сплати:
0,00
Оформити резерв

Розділи

Прийом замовлень:

Перед тим, як плакати

Життя українця могло б тривати майже 100 років, якби понад 750 тисяч життів у рік не забирали передчасні смерті від різних хвороб, зокрема – близько півмільйона – серця та судин, 89 тисяч – рак, 35 тисяч – хвороби органів травлення, 23 тисячі – органів дихання, 33 тисячі – інфекційні та паразитарні хвороби, туберкульоз і СНІДу.

 

Як зробити так, щоб ставлення до здоров’я у кожного з нас було відповідальним?

Якщо порівняти наше життя з бігом на довгу дистанцію, багато сходить із неї молодими та працездатними і лише небагатьом щастить її здолати до глибокої старості.

 

Можливо, хтось скаже, що з такими рівнем життя, медициною та екологією, як в Україні, на більше розраховувати не приходиться.

 

Проте ці фактори впливають на наше здоров’я лише на 50 %, інші ж 50% знаходяться у наших руках.


Мільйони людей мріють бути здоровими….на жаль, тоді, коли здоров’я втрачають, і значно менше тих, хто докладає зусиль для його збереження.

 

Махатма Ганді казав: «Хочеш змінити світ – почни із себе».

 

Не сподіваймося, що до нас завітає дільнична лікарка і переконає приймати контрастний душ, робити зарядку, кинути курити і снідати вівсянкою з горіхами.

 

Наше життя вже сьогодні покращать 6 кроків до здоров’я.

Харчування
Здавалося б, що неясного? Все є і все доступно. Але більшість робить свій вибір, наївно довіряючи яскравим обгорткам та рекламі.

 

І даремно, бо причиною багатьох захворювань є вживання глибоко переробленої, висококалорійної їжі, з надміром насичених та транс-жирів, солі, консервантів, барвників, підсилювачів смаку і інших хімічних компонентів, доданих в їжу для покращення смаку та збільшення доходів виробників.

 

Регулярне вживання штучної їжі змінює обмін речовин, викликає глибокі порушення на клітинному рівні, мутації клітин, послаблює системи імунного та антиоксидантного захисту.

 

Тому, щоб максимально убезпечити себе і своїх дітей від «бомби сповільненої дії», потрібно вживати лише ту їжу, яка існує у природі (навіть якщо вона із супермаркета).

 

Це максимально різноманітні овочі (особливо зелені листові) фрукти, ягоди, горіхи та насіння, зернові, яйця, кисломолочні продукти, риба, птиця (зрідка – червоне м’ясо).

 

Перевагу надавати здоровій термічній обробці – варінню, запіканню, тушкуванню.

 

І солодощі вибирати не лише смачні, але й корисні  – чорний шоколад, сухофрукти, ягоди, випічку з фруктовими начинками.

 

 

Напої
Після молока матері другим природнім напоєм для всього живого є вода. І тут, здавалося б, що незрозумілого? Але, очевидно, незрозумілого таки немало, бо жертв реклами ловлять на «гачки» на зразок «а що там, під кришечкою?», «не дай собі засохнути», “живи на повну” і тд.


А під кришечкою там – міні-хімлабораторія для тривалого експерименту, оскільки дія багатьох компонентів на організм людини остаточно не встановлена.

 

Дихаємо ми, їмо, або думаємо – всі ці функції напряму залежать від води.

 

1/2 нашого тіла, 1/4 кісток і 1/3 мозку становить вода.
Клітинам не потрібні живчики, пепсі, лонгери чи їм подібні – ці напої потрапляють у печінку, де очищуються до чистої води. І печінка, поки молода, якось справляється. Хоча і «сигналить» організму втомлюваністю, дратівливістю і схильністю зайвих кілограмів.

 

Вода, зелений чай, натуральна кава, трав’яні чаї, нецукровані компоти, свіжі соки та кисломолочні напої – ось життєдайні рідини. Все інше – від лукавого.

 

Активний рух
Протягом тисячолітньої еволюції Homo sapiens використовувала 96% своїх м’язів, бо для виживання потрібно було багато рухатись. Навіть в радянські часи всіх регулярно зобов’язували здавати норми «ГПО» , що в перекладі на нормальну мову означало «готовий до праці й оборони».


Страшно подумати, до чого готовий сучасний українець, який майже постійно сидить або рухається лише від офісу до дому, супермаркета, холодильника та туалету…

 

Всесвітня організація охорони здоров’я радить 30 хвилин помірних вправ п’ять разів на тиждень та 30 хвилин силових вправ двічі на тиждень для попередження захворювань.

 

Регулярний рух сповільнює старіння та згасання розумових здібностей, покращує обмін речовин, захищає серце, попереджує рак (у жінок, які ведуть сидячий спосіб життя імовірність раку у 2 рази вища, статевої сфери у 2,5 рази – повідомляють вчені Гарвардського університету), зменшує стрес (40 хв фізичної активності знижує рівень стресу на 3 год, а період відпочинку і релаксації – на 20).

 

Для збереження здоров’я потрібно рухатись, тобто все майже, як у казці Керрола «Аліса в країні чудес»: «щоб бути на місці, потрібно бігти».

 

Зменшення впливу токсинів
З 80 тисяч хімікатів, які використовує сучасна людина, вплив яких на її організм ще до кінця не вивчений, є, принаймні, три групи, що мають шкідливий вплив: фталати, пестициди тартуть.

 

Перша група зустрічається майже всюди – у пластикових упаковках у супермаркеті, лаках для нігтів, внутрішній оббивці автомобілів і навіть у системах для переливання крові.

 

Тому найбезпечніше зберігати продукти у натуральній тарі – глиняному, скляному та емальованому посуді (перекладати після приходу із супермаркету, купувати соуси та кетчути у скляних баночках, не пити гарячі чай та каву із пластикових стаканчиків).

 

Представники другої групи, в основному, містяться в овочах, фруктах, ягодах, і продуктах тваринництва.


При виборі коренеплодів варто вибирати дрібніші, від верхніх листків капусти та качана позбуватися; відрізати кінчики огірків на ширину 1 пальця, овочі ретельно мити  (на 20 % зменшується вміст нітратів), витримувати у холодній воді (ще мінус 20-30%).

 

Остання група токсичних речовин – ртуть – часто потрапляє в наш організм при вживаннідовгоживучої риби (акули, щуки, кита), вдиханні запаху фарб після ремонту приміщень та життя із зубними амальгамами у пломбах.

 

Тому потрібно надавати перевагу рибі та морепродуктам дрібним та короткоживучим: креветці, сьомзі, сайді. І не в’їжджати відразу у післяремонтні приміщення.
І позбутись всіх амальгамних пломб.

 

 

Вміння долати стреси
Майже кожен із нас щодня зіштовхується із певними формами стресу.
Короткий стрес корисний, він мобілізує захисні сили організму, але стрес хронічний руйнує їх.

 

Саме хронічний пов’язаний із усіма головними причинами смерті, включаючи захворювання серця і судин, рак, цироз, хвороби легенів, нещасні випадки та суїциди.

 

43% дорослого населення страждає від хронічного стресу, причинами якого можуть бути тривале недосипання, незбалансоване харчування, зокрема, переїдання та вживання великої кількості солодощів, запальні процеси, депресії, одночасне вирішення великої кількості завдань, споживання великих доз алкоголю і тд.

 

Тому достатній сон, розслаблюючі техніки (йога, медитація, масаж), збереження позитивного настрою, раціональний розподіл часу та, по можливості, якнайчастіше перебування на свіжому повітрі, відновлять наші сили.

 

Ірвін Ялом, професор психіатрії Стенфордського університету сказав: «Людина не вибирає свою хворобу, але вона вибирає стрес – і саме стрес вибирає хворобу.»

 

Парадокс здоров’я в тому, що коли воно з нами, здається, що так буде завжди. І найбільше цінують здоров’я  ті, у кого його мало.

 

Декілька днів тому мене вразив один випадок, який трапився в Артеку, де Український фонд «Здоров’я» спільно із лікарями невідкладної допомоги навчав дітей надавати першу допомогу.

 

У той день заняття відбувалися у групі дітей з вадами розвитку. Лікарка-інструктор, яка всяке перебачила за свою практику, ледве стримувала сльози, коли один із братів-близнюків сказав: «а у нас з братом вже були клінічні смерті і тому батьки на день народження нам подарували дефібрилятор, який завжди з нами, бо ми дуже хочемо жити».

 

«Що маємо – не бережемо, втративши – плачемо,» – каже народна мудрість. Це сповна відноситься і до здоров’я. Кожному з нас під силу зробити щось корисне для нього, бо життя того варте.

 

* У статті використані дані Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова на кошти Світового банку та Українського медичного союзу (УМС)

 

Оксана Скіталінська, лікар-дієтолог 100rokiv.com

Коментарі:

Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті

Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду

Опублікувати коментар